fbpx

Alex Bologa – si EU pot ALERGA

Alex Bologa – si EU pot ALERGA

Alergatul e pentru altii

Nu am o prietenie foarte lunga cu alergatul. Mi-aduc aminte ca in liceu cam trageam chiulul de la orele de sport. Nu-i de mirare ca la probele de rezistenta terminam printre ultimii, desi trageam de mine pana eram pe punctul de a ‘da la rate’.

Spre norocul meu, la Facultate mi-a fost mult mai usor. Am scapat de orele de sport si aveam timp sa ma ocup de ‘altele’. Totul fain frumos pana intr-o zi cand m-am pus pe cantar si-am vazut 113.

Ar fi bine sa schimb ceva

Din fericire, incet, incet, am inceput sa schimb cate ceva. Am inceput sa am grija la dieta, sa ma dau pe bicicleta, sa inot, sa schiez. Lucrurile se duceau intr-o directie mai buna, dar inca eram departe de un stil de viata sanatos si activ. Pot spune ca schimbarea majora pentru mine a venit in 2019.

Atunci am alergat 5km in cadrul Maratonului Sibiu in 37 de minute. Colega mea Diana alergase 21km sub 2 ore. M-a dat pe spate performanta ei. Stiam ca se antreneaza cu Clubul Sportiv si, la insistentele ei, am zis ca o sa incerc si eu, desi eram sceptic ca e pentru mine sau ca o sa-mi placa.

Eu nu voi putea alerga niciodata un semi

Dupa cum ziceam, eram sceptic. Mi se parea foarte greu sa alerg 10 km, iar 21 aproape imposibil. De fiecare data, Dani ma incuraja si spunea ca voi putea in curand sa alerg un semi. Nu-l prea credeam, dar i-am dat inainte cu antrenamentele. In foarte scurt timp, am inceput sa vad progrese. Hop 7km, hop 10, 12, 15. Cand am ajuns sa alerg prima data 21 nici nu mi s-a mai parut greu.

Acum ma pregatesc pentru maraton. Sper ca ma voi surprinde din nou si voi reusi. Pana atunci incerc sa urmez indicatiile antrenorului si ma bucur de fiecare antrenament in parte.

Impreuna e mai frumos

Indiferent de vechimea in club sau palmares, toti colegii sunt foarte prietenosi si binevoitori. La inceput eram putin intimidat de atatia profesionisti, dar mi-am dat seama repede ca nu e nimeni acolo sa te judece. Nu suntem in competitie unii cu altii. Ba dimpotriva, ne incurajam si ne bucuram de succesele colegilor. E un mindset win-win.

In plus, se spune ca daca vrei sa inveti un lucru, e bine sa te inconjori cu oameni care-l fac deja bine.

Mi-am scos si nevasta ‘in club’

La scurt timp dupa ce am inceput antrenamentele, a inceput si Cristina sa vina cu clubul. La fel ca mine, nu avea experienta in alergat, dar a progresat mult pe masura ce s-a antrenat.

Activitatile cu clubul sunt un prilej bun sa petrecem timp de calitate impreuna. Iar cand unul din noi e mai delasator si vrea sa sara un antrenament, celalalt il motiveaza sa nu renunte (de obicei ea pe mine) :))

E chiar fain sa alergi

Alergatul e un sport foarte solicitant fizic, iar antrenorii au grija sa ne provoace limitele pentru a putea progresa. E clar ca nu e usor, mai ales daca afara mai e si canicula sau ploaie sau temperaturi negative. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie neplacut…

Dupa o zi grea de munca, o alergare face minuni. Te ajuta sa te deconectezi, sa te eliberezi de stres, sa dormi mai bine.

Alergarile cu Clubul la Paltinis sau Ocna (urmate de traditionalul pepene, respectiv scaldat in lac) sunt ca o mini-vacanta in timpul saptamanii. Si competitiile precum Night Cross sau Burduf Challenge sunt niste experiente memorabile indiferent de locul pe care iesi.

In concluzie

Desi nu am urcat pe vreun podium, consider ca sunt un mare invingator. Antrenorii si colegii m-au ajutat sa imi depasesc limitele. Sunt mai sanatos si plin de energie. Am acum incredere ca pot face mult mai mult daca sunt perseverent. Am cunoscut foarte multi oameni deosebiti si am avut parte de multe experiente minunate.

Alergarea nu mai e un chin. Dimpotriva, ma gandesc cu drag la urmatoarea activitate cu Clubul.